Wilma kattenkapper aan huis

Voor het verzorgen of trimmen van uw katAdviezen


De vacht van langhaarkatten moet altijd meer en grondiger worden onderhouden dan die van kortharige soorten, maar voor alle katten geldt dat een regelmatige verzorging belangrijk is en roos en losse haren verwijdert. Ook is het belangrijk dat u de ogen en oren schoonhoudt.

Ga minstens wekelijks met uw kat zitten en terwijl u kamt is het belangrijk om ook de achterkant te kammen. Als een deel van de vacht in de war zit, kunt u met uw vinger de haren ontwarren en langzaam met een grove kam alles weer goed los maken.
Als de klitten niet meer te ontwarren zijn of helemaal vervilt, of de kat is moeilijk te hanteren, dan kunt u het beste de kat laten scheren of ontklitten door iemand die hierin gespecialiseerd is. Klitten kunnen de kat pijn doen en kammen of scheren moet dan uiterst voorzichtig en zorgvuldig gebeuren met de juiste hulpmiddelen.

Let er altijd goed op of de huid tekenen van parasieten vertoont, zoals luizen, vlooien, teken of huidziekten. Bij de dierenarts kunt u hiervoor goede middelen verkrijgen. Sommige katten vertonen een overmatige olie-afscheiding aan de staart (katerstaart), waardoor de haren verkleuren of uitvallen. Deze staart kun je goed wassen, uitspoelen en drogen.

Een lichtgekleurde kat moet misschien een enkele keer in een warm bad, of vaker als het een tentoonstellingsdier is. Daarom is het goed om een kitten er vanaf de vierde maand aan te laten wennen dat het gewassen wordt. U kunt hiervoor babyshampoo gebruiken of een speciale kattenshampoo. Een kat met klitten mag u nooit wassen, hierdoor worden de klitten nog veel erger, ook de vacht dan niet nat maken. Eerst moeten alle klitten verwijderd zijn, dan mag de kat pas gewassen worden.

Als een kat te lange nagels heeft, moeten deze geknipt worden, anders kunnen ze in de voetkussentjes groeien en dat doet natuurlijk pijn en kan gaan ontsteken. Dit gebeurt vaak bij oudere katten die niet meer zoveel buiten komen of hun nagels onderhouden d.m.v. de krabpaal, maar het komt ook soms voor bij jongere katten.